Van standsorganisaties tot festivalland

Jeugd- en jongerenwerk vroeger in Erp, Keldonk en Boerdonk

Wie herinnert zich nog de Rooms-Katholieke Jonge Boerenstand (RKJB), De Jonge Garde en het Katholiek Meisjesgilde (KMG)? Misschien was u er zelf wel lid van of hielp u mee alsleider of leidster in het jongerenwerk. Over dit onderwerp waar vrijwel iedereen in Erp, Keldonk of Boerdonk op een of andere manier bij betrokken was, geeft Antoon van der Steen op 23 april a.s. om 20.00 uur een presentatie in Ontmoetingscentrum Ter Aa in Erp. Het is de eerste activiteit in het seizoen 2018-2019 van Heemkundekring Erthepe rondom het thema jeugd- en jongerenwerk vroeger.

Antoon van der Steen kent het jongerenwerk van binnenuit. Hij was zelf jarenlang betrokken en actief bij de KPJ, de Katholieke Plattelandsjongeren, in de regio. In zijn presentatie komen veel organisaties aan bod die de jongeren vroeger, de veertigplussers van nu, mede gevormd hebben. Tot ver na de oorlog had de kerk een grote invloed op de jeugdverenigingen en waren de organisaties nog geordend naar de traditionele standen. Een ‘burgerjongen’ paste niet bij de Jonge Boerenstand en KPJ. Dat veranderde vanaf de jaren zestig. Dan komt er een nieuwe jeugdcultuur op die breekt met tradities. Jongerensozen ontstaan. Vele onder u hebben ongetwijfeld mooie momenten beleefd in De Pul in Uden, bij Plock in Volkel of het Karrewiel en Eagle in Veghel. Antoon van der Steen zal in zijn presentatie de veranderingen schetsen die de jeugdverenigingen na de oorlog doormaakten. Van besloten verenigingen met trouwe leden tot de festivalisering in onze tijd. Een ontwikkeling waarbij ook Erpse jongeren nauw betrokken waren. We hoeven daarvoor alleen maar te wijzen op het 7Th Sunday Festival, een van de grootste en bekendste festivals in Noord-Brabant!

De presentatie van Antoon van der Steen op 23 april a.s. wordt gehouden in Ter Aa (Den Uil 1a, 5469 CG Erp) en begint om 20.00 uur. Leden van Erthepe hebben gratis toegang. Niet leden betalen € 2,50 entree en steunen daarmee de activiteiten van Heemkundekring Erthepe.

KPJ Keldonk

Optreden van de Katholieke Plattelands Jongeren uit Keldonk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *