Speelfilms over het lokale verzet tijdens WO2

Eind september is het 75 jaar geleden dat Erp bevrijd werd van de Duitse bezetting. Voor Heemkundekring Erthepe de aanleiding om Antoon Kerkhof, bekend van de film ‘Teenbeat’, te vragen twee speelfilms die hij eerder produceerde, opnieuw in Sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa in Erp te vertonen. Films die niet alleen een nauwkeurig beeld geven van de jaren ’40, maar na ruim 30 jaar een prachtig historisch document zijn geworden. Antoon kreeg bij het maken van zijn films nuttige adviezen van voormalige verzetsmensen uit Erp, onder wie Harrie Otten en Wilbert (Wip) Kerkhof. De locaties in de regio waar de films werden opgenomen, zijn in de loop de jaren veranderd. De Erpenaren die in de films acteerden, zijn nu of vele jaren ouder, of helaas niet meer onder ons. De kaartverkoop voor de films is op 1 september gestart.

Op 24 september wordt de film ‘Strijders achter het front’ uit 1982 vertoond. Een toegangskaart voor die film kost 5 euro. Op 8 oktober de film ‘Gevaar als beloning’ uit 1990. Ook dan is de entree 5 euro. Kaarten zijn op drie locaties in Erp te koop: AH Kanters in de Cruijgenstraat, het Raadhuis van Erp (heemkamer Erthepe) en in Sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa (Den Uil 1A).

 De film ‘Strijders achter het front’ die op 24 september vertoond wordt, speelt zich af in Zuid-Nederland tijdens het laatste oorlogsjaar en gaat over het kleine verzet van gewone mensen tegen de Duitse bezetter. Over mensen die meestal toevallig in het verzet terecht kwamen met alle risico’s van dien. Piet Spanjers staat in zijn woonplaats niet bekend als een verzetsheld. Hij is wel zeer anti-Duits. Op aandrang van de ondergrondse verleent hij voor een paar weken onderdak aan drie gestrande Britse piloten op zijn boerderij. Al snel loeren er voor Piet Spanjers allerlei gevaren. Een van die gevaren is verraad. Hoe langer het verblijf van de onderduikers duurt, hoe meer de spanningen in gezin Spanjers toenemen. Angstig wacht iedereen op het einde van de Duitse overheersing. Zullen de geallieerden voor Spanjers nog op tijd komen?

 De film ‘Gevaar als beloning’ die op 8 oktober vertoond wordt, vertelt het verhaal van Frans van Alphen die zich tijdens de oorlog onttrekt aan tewerkstelling in Nazi-Duitsland. Hij duikt onder in het gezin van smid Willem Joosten, zijn dochter Riet en haar man Johan Dijkhof. Min of meer toevallig komt Frans van Alphen in aanraking met het ondergrondse verzet. Hij gaat hulp bieden aan neergestorte piloten en zoekt adressen om onderduikers onder te brengen. Om verzekerd te zijn van voldoende voedselbonnen voor de onderduikers ziet hij zich genoodzaakt om met zijn kameraden van het verzet een distributiekantoor te overvallen. Deze daad blijft niet zonder gevolgen….

 

 

Scene uit ‘Strijders achter het front’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *