Rondleidingen Sint-Servatiuskerk en begraafplaats

In het weekend van 8 en 9 september zijn de landelijke Open Monumentendagen. Heemkundekring Erthepe doet daaraan mee en besteedt dan speciale aandacht aan twee monumentale locaties in Erp: de Sint-Servatiuskerk, een rijksmonument, en de museale hoek op de begraafplaats in Erp. Vanuit het Raadhuis vertrekken op zondagmiddag 9 september tussen 13.00-17.00 uur enkele keren rondleidingen naar de kerk en de begraafplaats. Hieronder staan de tijden waarop een rondleiding vanaf het Raadhuis vertrekt. Voor bezoekers is er in het Raadhuis koffie/thee.

Om 14.00 uur én om 15.30 uur vertrekt er vanaf het Raadhuis een rondleiding naar de Sint-Servatiuskerk. Veel Erpenaren realiseren zich niet, dat in hun dorp een van de fraaiste en best onderhouden kerken van Noord-Brabant staat. Het exterieur van het rijksmonument met markante toren van Cuijpers is bij iedereen wel bekend. Maar van het fraaie interieur weten de meeste inwoners weinig. Eddy van Asseldonk leidt bezoekers rond in de kerk en zal wijzen op de rijke symboliek die in de kerk te vinden is.

Naast het bezoek aan de kerk kunnen belangstellenden onder leiding van een gids de museale hoek op het kerkhof van Erp bekijken. Bij de ruimingen sinds 2006 heeft Erthepe een aantal liggende en staande stenen van de vergruizer gered om de geschiedenis van de katholieke begraafcultuur in Erp tussen 1920 en 1975 zichtbaar te houden. Gerard van Kol en Marius Strijbosch vertrekken zondagmiddag 9 september drie keer vanaf het Raadhuis naar de begraafplaats om belangstellenden rond te leiden: om 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

In het Raadhuis laat Erthepe een klankbeeld zien over de Sint-Servatiuskerk en een deel van een interview met pastoor Rombauts. Belngstellenden mogen ook gewoon binnenlopen omt kennis te maken met de heemkundekring van Erp, Keldonk en Boerdonk.

De Open Monumentenmiddag in Erp is een uitgelezen kans om meer te weten te komen over een van de markantste gebouwen in Erp en een locatie waar je normaal alleen maar komt om afscheid te nemen van een dierbare of goede kennis.

Piëta Sint-Servatiuskerk

 

Piëta (beeld van Maria met de van het kruis afgenomen Jezus op schoot.)  in de Sint-Servatiuskerk van Erp

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *