Op zoek naar de historie van de Erpse middenstand

Heemkundekring Erthepe heeft in haar programma al jarenlang met succes een hoofdthema. Rondom dat thema vindt een cyclus van activiteiten plaats: een lezing, een filmavond en tot slot een tentoonstelling die minimaal twee weken te bezichtigen is. Met succes, omdat door deze aanpak heel veel informatie over het betreffende onderwerp wordt verzameld en vastgelegd voor toekomstige generaties. Thema`s die de afgelopen jaren de revue passeerden waren: Machinefabriek Munsters, Mengvoederbedrijf Sondag, Erpse Molens op de kaart, Hanneke en de Franse tijd en in het afgelopen seizoen de Geschiedenis van de Erpse Vrijwillige Brandweer. Het resultaat van enkele van die thema’s is al op deze website van Erthepe te bekijken (zie: Publicaties>Tentoonstellingen). Het laatstgenoemde thema wordt op maandag 26 september a.s. afgesloten met een filmavond in Ter Aa. Op die avond zullen nieuwe beelden over de Vrijwillige Brandweer en een samenvatting van de activiteiten in april en mei jl. te zien zijn.

 Oproep aan alle (oud-)middenstanders

Het bestuur van Heemkundekring Erthepe heeft als jaarthema in het seizoen 2016-2017 gekozen: de historie van de middenstand in Boerdonk, Erp en Keldonk. In de voormalige gemeente Erp, het werkgebied van Erthepe, waren in het verleden tientallen kleine middenstanders actief. In elke uithoek van de dorpen in de gemeente vond men wel een kruidenier, snoepwinkel, bakker of fietsenhandelaar. Wie herinnert zich nog bakkerij Van de Palen of Van den Brand, de snoepwinkel van Nol van den Hurk, de Jamin-ijsjes op de bank bij de winkel van Jan Opheij (later videotheek Replay), Smulders elektricien, de schoenmakers Van Dijk en Strijbosch, de kleermakers Piet en Frits van Dijk en Cees van Lankvelt? Of de VéGé-winkel van Mari van der Steen aan het Schansoord, de groentewinkel van Adri van de Tillaart en reisbureau ‘Travel Shop’ aan het Hertog Janplein enzovoort?Heemkundekring Erthepe denkt met dit jaarthema een heel interessant onderwerp aan te snijden. Om het jaarthema vorm te kunnen geven doet Erthepe een beroep op (oud-) middenstanders en hun familieleden of oud-medewerkers om tijdelijk materiaal ter beschikking te stellen. We denken daarbij aan foto- en of films, oude documenten en voorwerpen. Foto`s, films en documenten kunnen wij scannen, zodat u de originelen zelf kunt behouden. Voorwerpen kunt tijdelijk in bruikleen geven.

Met uw medewerking kunnen wij als heemkundekring ook in 2017 weer een heel interessant thema samenstellen. Wat nog veel belangrijker is: ook veel informatie die nu nog her en der in de kast of op een zolder ligt, verzamelen en voor de toekomst bewaren en vastleggen. Bent u of was u ook een Boerdonkse, Erpse of Keldonkse middenstander en wilt u graag dat uw gegevens niet verloren gaan? Neem dan op korte termijn contact op met secretariaat@erthepe.nl of erthepe@live.nl. U kunt ook even langskomen in de heemkamer in het Raadhuis. De werkgroep kan dan snel aan de slag om er weer een leuk thema van te maken.

Kruidenierswinkel

Truus Muselaars achter de toonbank van de kruidenierswinkel in de Kerkstraat van Erp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *