Expositie over jeugdverenigingen in Ter Aa

In het weekend van 11 en 12 mei organiseert Heemkundekring Erthepe een uitgebreide expositie over de geschiedenis van de jeugdverenigingen in Erp, Keldonk en Boerdonk in de vorige eeuw. De tentoonstelling bevat honderden foto’s en documenten van de vele jeugdorganisaties die de gemeente Erp vroeger rijk was. De expositie in  Ontmoetingscentrum Ter Aa is zaterdag 11 mei geopend van 13.00-17.00 uur en zondag 12 mei van 11.00-17.00 uur. Op zaterdag wordt de tentoonstelling opgeluisterd door optredens van de veteranensportclub van Gemert-Mariahout en op zondag van de KPJ uit Uden waarbij ook Erpenaren aangesloten zijn.

Meer dan 800 foto’s op de tentoonstelling laten zien wat er in de tweede helft van de vorige eeuw voor de jeugd in Erp, Keldonk en Boerdonk werd georganiseerd: kampen, sportdagen, culturele actviteiten en wekelijkse clubbijeenkomsten. Deels om in een tijd dat er nog weinig vertier was de jeugd bezig te houden, deels om ze vaardigheden aan te leren die hen later van pas konden komen. Wie kent ze nog: Avant garde en Jong Nederland, het Katholiek Meisjesgilde, de RKJB en later de KPJ en de aspiranten, maar ook de Bosbeertjes en het Berenhol? Vrijwel iedereen die vroeger of als lid, of in de leiding van een jeugdvereniging actief was, zal zichzelf tegenkomen op een van de foto’s. Bijzonder is ook, dat zondagmiddag 12 mei  tussen 16.00-17.00 uur de foto’s die op de tentoonstelling hangen, voor een schappelijke prijs te koop zijn! Wie het eerst komt, die het eerst maalt….

Maar er gebeurt veel meer. Op zaterdagmiddag zullen veteranen van Gemert-Mariahout en op zondagmiddag die van de KPJ uit Uden onder leiding van Nico Rovers laten zien tot welke sportieve prestaties ze ondanks hun hoge leeftijd nog in staat zijn. De mannen bij de veteranen zijn gemiddeld 75 jaar en de deelnemende vrouwen gemiddeld 78 jaar! De deelnemers aan de veteranensportclubs uit Gemert-Mariahout en Uden zullen vrije oefeningen voor dames, heren en gemengd laten zien en een aantal volksdansen. Het wordt een historische demonstratie, want de veteranensportclub Uden treedt waarschijnlijk voor de laatste keer op! De club heeft onlangs vanwege de hoge leeftijd van de leden besloten te gaan stoppen met haar activiteiten!

KPJ veteranen

Een beeld van de opening van een veteranensportdag van de KPJ.

Als afsluiting van het thema jeugdverenigingen organiseert Heemkundekring Erthepe samen met Ter Aa op 17 mei a.s. een reünie voor iedereen die vroeger bij een van de jeugdorganisaties van Erp, Keldonk en Boerdonk betrokken was, of als lid, of als begeleider/begeleidster. Op die avond zijn El Cid en Disco Rockin Dynamite van de partij. Zij laten voor de veertig-, vijftig en zestigplussers oude tijden herleven! Natuurlijk zijn andere belangstellenden ook van harte welkom. Toegangskaarten voor de reünie op 17 mei a.s. in Ter Aa zijn nog te koop op de volgende adressen: het Raadhuis van Erp, Ontmoetingscentrum Ter Aa, Albert Heijn Erp, Den Hazenpot te Boerdonk en ’t Span te Keldonk. De toegangsprijs is € 5, -.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *