De verdwenen middenstand in Erp

Op dinsdagavond 4 april a.s. vindt de eerste activiteit plaats van het thema dat dit seizoen van Erthepe centraal staat: ‘De middenstand van Erp, Keldonk en Boerdonk’. Jan van Dijk, zoon van kleermaker Frits van Dijk, geeft in Ter Aa een lezing met veel foto’s over de talrijke winkels en ambachtsbedrijfjes die de gemeente Erp vroeger kende.

Je kunt gerust zeggen, dat de inwoners van de gemeente Erp vroeger heel ondernemend waren. Langs de doorgaande weg in Erp, destijds ‘De Straat’ geheten, probeerden tientallen winkeliers en ambachtslui de kost te verdienen. Vaak was de winkel een nevenbedrijf naast een andere baan. Jan van Dijk maakt op 4 april aan de hand van foto’s een tocht door de dorpen en laat de middenstanders uit de vorige eeuw in Erp, Keldonk en Boerdonk de revue passeren.

Vrijwel alle kleine winkels en ambachtsbedrijfjes zijn na de jaren ’50 uit Erp verdwenen. Supermarkten verdrongen de kruideniers in ‘De Straat’. Winkels met huishoudelijke artikelen konden niet concurreren tegen het opkomende grootbedrijf. Daardoor is het winkelaanbod in de afgelopen 75 jaar in de voormalige gemeente Erp erg verschraald.

 De lezing wordt op dinsdagavond 4 april gehouden in Ter Aa (Den Uil 1a) en begint om 20.00 uur.  

                                 Kleermaker F. van Dijk

                                                            Frits van Dijk met zijn echtgenote aan het werk in de kleermakerij aan de Kerkstraat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *