Archeologiedagen op 13 en 14 oktober: een belevenis voor jong en oud!

Heb je oude munten gevonden waarvan je niet weet uit welke tijd ze zijn? Wil je wel eens zien, hoe een archeoloog een oud kookpotje restaureert dat bij een opgraving in stukken uit de bodem is gehaald? Zou je graag eens met een metaaldetector willen oefenen? Wil je als een prehistorische jager speerwerpen? Misschien zelfs als een Romein op de fot? Dan moet je op 13 en 14 oktober naar de Archeologiedagen komen die de gezamenlijke heemkundekringen van Meierijstad organiseren in De Schaapskooi te Wijbosch (Martemanshurk 12, Schijndel-Wijbosch). Ook de Archeologische werkgroep van Erthepe is daar aanwezig!

In De Schaapskooi te Wijbosch valt op 13 en 14 oktober tussen 10.00 en 17.00 uur veel te ontdekken en te beleven. Acteurs van het Préhistomuseum in het Belgische Flémalle laten zien, hoe de mensen in de prehistorie leefden. Medewerkers van museum Hertogsgemaal tonen vondsten uit het Groene Woud uit de tijd van de Romeinen en Kelten. Eeuwenoude beroepen worden gedemonstreerd. Kinderen kunnen schatgraven, munten opsporen met een metaaldetector en prehistorische sieraden maken.

 Romeins soldaat     metaaldetector

Verkleden als een Romeins soldaat of naar munten zoeken met een detector!

De Archeologische werkgroep van Erthepe is tijdens de Archeologiedagen van Meierijstad in Wijbosch prominent aanwezig. De werkgroep laat niet alleen een aantal vondsten uit Erp, Keldonk en Boerdonk zien, maar is ook actief bezig met archeologische werkzaamheden. Er worden ter plekke archeologische vondsten gerestaureerd. De Erpse werkgroep heeft enkele leden die daarin gespecialiseerd zijn. Andere leden van de werkgroep zullen zich bezig houden met het determineren van munten. Dat wil zeggen: ze zoeken uit waar de munt vandaan komt en hoe oud deze is. Misschien kunnen ze u wel helpen met de munt die u in de tuin vond! De werkgroep laat ook zien hoe met een spinsteentje en een stokje vóór de uitvinding van het spinnewiel wol gesponnen werd tot een stevige draad. Ook onze Erpse magneetvisser is van de partij tijdens het archeologische festijn in Wijbosch op 13 en 14 oktober. Hij komt vertellen over zijn bijzondere hobby en laat een aantal vondsten zien.

Kortom: er valt veel te ontdekken en te beleven tijdens de archeologische dagen van Meierijstad in Wijbosch. De Schaapskooi (Martemanshurk 12, Schijndel-Wijbosch) is op zaterdag 13 en zondag 14 oktober geopend van 10.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *