Archeologiedag op 16 oktober

Tijdens de Nationale Archeologiedagen organiseert de gemeente Veghel samen met de Heemkundekringen Erthepe en Vehchele en Veghels Buiten op zondag 16 oktober van 12 tot 16 uur een Archeologiedag bij het opgravingsterrein op de hoek Langsteeg-Ham. Je kunt dan de opgraving bekijken en er is van alles te zien en te doen voor jong en oud.

Op het terrein van een toekomstig woonerf in het Ham zijn paalsporen gevonden van een 1000 jaar oude boerderij. Begin oktober start daar een officiële opgraving. Op zondag 16 oktober is deze opgraving te bezoeken. Dan kunt u zien, hoe een archeologisch onderzoek in zijn werk gaat en wat het kan opleveren. Een uitgelezen kans, omdat er in de gemeente Veghel maar af en toe een uitgebreid archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd en een opgravingsterrein zelden toegankelijk is. Een lid van een archeologische werkgroep leidt je rond door de bouwput in het Ham en beantwoordt je vragen over de opgraving.

Maar er is veel meer te doen nabij de locatie van de opgraving. Om het half uur kunt u met een gids langs archeologisch waardevolle plekken fietsen in het Veghelse  Ham, Havelt en De Scheifelaar. Grotendeels door een kleinschalig agrarisch landschap dat binnen enkele jaren door bouwprojecten totaal van karakter zal veranderen. U kunt ook aan de hand van een vouwfolder op eigen gelegenheid wandelen en kennis maken met de rijke geschiedenis van het gebied.

In een tent bij het opgravingsterrein wordt een informatiemarkt gehouden.Ook de archeologische werkgroep van Erthepe levert daaraan haar bijdrage. Er liggen in vitrines onder andere archeologische vondsten uit De Scheifelaar (Veghel) en bij het ‘Hams kasteeltje’ (Erp). Het gereedschap waarmee een archeoloog werkt, staat opgesteld. Er is informatie over de AWN, de vereniging voor vrijwilligers in de archeologie. Je kunt er scherven determineren. In de buurt van de tent mag je ook met een metaaldetector oefenen. Jong en oud zijn welkom. Als je zelf een vondst hebt gedaan, kun je die meebrengen en laten beoordelen. Misschien heb je wel iets bijzonders! Kom gerust kijken, zeker wanneer archeologie altijd al je interesse heeft gehad! Er is van alles te zien en te beleven.

Voor meer informatie over de Archeologiedag op het Ham kun je contact opnemen met secretariaat@erthepe.nl. Je kunt ook kijken op www.veghelsbuiten.nl

 Hams kasteeltje en Hamse hoef ca 1970

 Het ‘Hams kasteeltje’en de Hamse hoef ca. 1970

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *