Speuren naar schatten

Zaterdagochtend 12 februari namen vijf kinderen, de kou trotserend, deel aan de activiteit ‘Schatten zoeken op een akker’. Onder begeleiding van leden van  Erthepe speurden ze met hun ogen en een detector op een akker naar aardewerk, vuursteen en metalen voorwerpen. Het bleek dat het gebruik van een metaaldetector bij de kinderen erg tot de verbeelding sprak.

Erthepe heeft dit jaar voor het eerst via het podium ‘Sjors Creatief’ twee activiteiten aangeboden om kinderen te betrekken bij archeologie en geschiedenis: zoeken naar sporen van het verleden op een akker én een prehistorische pot bakken. John van Moorsel stelde afgelopen zaterdag voor de eerste activiteit een akker aan het Empeldonks dijkje ter beschikking. De hoge akkers naast het Empeldonks dijkje, een middeleeuws karrenspoor, hebben de afgelopen jaren al veel sporen uit het verleden prijsgegeven. De kinderen waren druk in de weer met vier metaaldetectoren en kwamen er snel achter dat detectie nog niet zo simpel is. De ervaren metaalspeurder Marcel Hermes, betrokken bij de werkgroep archeologie van Erthepe, gaf hen duidelijke instructies en hielp hen op weg bij het beoordelen van de piepgeluiden van de detectors. Niet elke piep bleek even waardevol en elke detector had zijn eigen kwaliteiten.

Het veldlopen krijgt op 26 februari een vervolg. Dan worden de vondsten in het Raadhuis onderzocht. De kinderen gaan bij elke vondst bepalen wat het voor een voorwerp is en vaststellen hoe oud het is. We kunnen alvast verklappen dat er twee oude munten door de speurende kinderen uit de bodem zijn gehaald!

Gezien de grote interesse van de kinderen lijkt de activiteit voor herhaling vatbaar. Voor Erthepe is het een mooie manier om de jongeren kennis te laten maken met archeologie en geschiedenis. Heemkundekring Erthepe heeft wat dat betreft veel te bieden. De opnieuw ingerichte vitrines in het Raadhuis laten dat zien. Kom gerust eens kijken, wanneer de coronamaatregelen verder versoepeld zijn!

Uitleg metaaldetectie

 Marcel legt de werking van een metaaldetector uit. Foto: Wim Kuijten.