Overzicht van de museale hoek op het kerkhof. Foto: Tiny van den Heuvel.
Op zaterdag 4 juni jl. is op de Algemene Begraafplaats in Erp de museale hoek officieel geopend. Wethouder Margriet Bräuner van de gemeente Veghel verrichtte de openingshandeling. Ze onthulde een replica van een houten grafkruis uit 1950 waarvan Erthepe in zijn fotocollectie een afbeelding bezit. Met de opening is de belangrijkste fase van het project ‘Grafcultuur’ afgesloten.
De afgelopen 10 jaar zijn bij ruimingen op het kerkhof van Erp met toestemming van nabestaanden (voor zover ze te achterhalen waren) ruim 20 staande en liggende grafstenen bewaard. Ze geven gezamenlijk een beeld van de katholieke begraafcultuur in Erp tussen ca. 1920 en 1975. Het project kwam tot stand met de steun van diverse bedrijven, de gemeente Veghel en een groot aantal vrijwilligers van Erthepe.
In de buurt van de Calvarieberg is nu op het kerkhof van Erp een aaneengesloten plaats van herinnering ontstaan. Naast de bij ruimingen gespaarde stenen die een weerslag zijn van de katholieke begraafcultuur, liggen in de museale hoek ook de vijf protestantse zerken en de oorlogsgraven van de Gemenebest uit de Tweede Wereldoorlog. De protestantse graven zijn bij de aanleg van de Julianasingel in 1972 naar het kerkhof van Erp overgebracht. In een van die graven liggen de stoffelijke resten van notaris Meijer, de bouwer van Huize Beuckenrode aan het Schansoord.
Heemkundekring Erthepe dankt de bedrijven en instellingen die het project ondersteunden. Dankzij hun medewerking is een stukje niet-alledaags erfgoed behouden. De volgende bedrijven verleenden steun aan het project:
M. Goossens, Vast & Goed; H. Koenen, Loon-en Grondverzet; Marco v. Leuken, Bestratingen; Aannemersbedrijf Vissers-Ploegmakers; T. Adam, Verstegen-Adam Transportgroep; Bouwbedrijf Versteegden; H. Peterse Natuursteen, grafmonumenten en urnen; Justin Kuijpers, Minigraafwerk; Slagerij Wim v.d. Tillaar; H. Vervoort, Erpse Flora Ontwerp, aanleg en onderhoud en de Gemeente Veghel.
Met steun van derden hebben vrijwilligers van Erthepe een voor een heemkundekring bijzonder erfgoedproject afgerond. Geen wonder dat andere erfgoedorganisaties al belangstelling toonden voor wat in Erp tot stand is gekomen. We raden iedereen die het kerkhof bezoekt, aan ook eens een kijkje te nemen in de museale hoek. Zodra Erthepe over voldoende financiële middelen beschikt, wordt er een informatiebord bij de museale hoek geplaatst. De namen van de begunstigers krijgen daarop een eervolle vermelding.
Wethouder Margriet Bräuner onthult de replica van het houten grafkruis van Elisabeth Dreesen uit 1950. Elisabeth was voor de Tweede Wereldoolog jarenlang baker (vroedvrouw) in Erp. Foto: Coos van den Elsen.
Complimenten van de wethouder voor de vrijwilligers en begunstigers. Foto: Coos van den Elsen.