Nog geen lid van Erthepe?

 

Nu iedereen de sociale contacten moet beperken om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn het internet en de sociale media een uitkomst. We merken als heemkundekring ook, dat er meer op onze website, op Erthepe Lokaal Online en onze Facebookpagina gekeken wordt.

Terecht, want daar is veel te zien en te lezen. Bijvoorbeeld de uitgebreide verhalen over de Tweede Wereldoorlog (het project 'Terugblik ter herinnering') en bladerboeken over tentoonstellingen die Erthepe eerder hield. Meer dan 150 filmpjes van ELO en wekelijks foto's met onbekende gezichten op de Facebookpagina van Erthepe.  

Om dat allemaal mogelijk te maken, is steun van (oud-)inwoners van Boerdonk, Erp en Keldonk en andere belangstellenden erg belangrijk. Misschien dacht u er al over om lid te worden van Heemkundekring Erthepe. Dan hebben we een aantrekkelijk aanbod voor u. Iedereen die nu lid wordt van Erthepe, betaalt voor dit kalenderjaar 2020 geen contributie (€ 15,-)  meer. Zodra de situatie het toelaat, ontvangen we u graag als nieuw lid in het Raadhuis  en maken we u wegwijs in onze vereniging. U kunt later altijd beslissen, of u actief wordt als vrijwilliger in een van de werkgroepen, of dat u op afstand steunend lid blijft. Wat uw rol ook wordt, elke steun is voor onze vereniging belangrijk!

U kunt zich als lid aanmelden via secretariaat@erthepe.nl of een briefje (laten) bezorgen bij Hertog Janplein 9 5469BK  in Erp. We nemen dan met u contact op. 

                                                   

Tags:

Onbekende gezichten op Facebook

Wie kent ze?

Het coronavirus beperkt op dit moment erg onze bewegingsvrijheid. We zoeken nu allemaal manieren om bezig te blijven. Dat bracht de fotowerkgroep van Heemkundekring Erthepe op het idee een nieuw initiatief te starte. Voortaan zal de werkgroep twee keer per week een foto op de Facebookpagina van Erthepe plaatsen waarvan geen of niet alle namen bekend zijn. Niet alleen oude foto’s, maar ook foto’s uit de afgelopen jaren die de heemkundekring ontvangen heeft. De werkgroep roept de Facebookgebruikers op hen te helpen bij het invullen van de namen.

De personen op de foto’s die op Facebook komen te staan, worden voorzien van een nummer. Aan jullie (oud-)Erpenaren van jong tot oud het verzoek om de puzzel op te lossen: wie staan er allemaal op de foto?

Misschien kom je jezelf binnenkort wel op een van de foto’s tegen! Lekker makkelijk. Nog mooier is het als je aan de werkgroep kunt vertellen waar, wanneer en bij welke gelegenheid de foto is gemaakt. Is het een oudere foto, bel of app dan met je opa of oma, met je oom of tante. Een mooie aanleiding om met hen contact op te nemen. Misschien herinneren zij zich nog wie die dame op de foto met die rare hoed op haar hoofd is….Wie die jeugdige carnavalsvierders zijn, weet je waarschijnlijk zelf wel…. het is per slot van rekening pas tien jaar geleden!

  

Twee foto’s die binnenkort op de Facebookpagina van Erthepe staan.

Ga naar de Facebookpagina van Heemkundekring Erthepe, zoek de namen en geef ze door. De fotowerkgroep kan dan de ontbrekende namen in de fotocollectie aanvullen. Weet je het niet? Deel dan de foto met je facebookvrienden. We zijn benieuwd naar de resultaten van je zoektocht!

De zoektocht naar namen is voor jullie Facebookers van jong tot oud een mooi tijdverdrijf en de fotowerkgroep van Erthepe is er erg mee geholpen. Want onbekende foto’s hebben weinig waarde: onbekend maakt nog steeds onbemind. Tot ziens op de Facebookpagina van Erthepe!

Tags:

Filmavond en tentoonstelling honderdjarige OBK

Let op: In overleg met muziekvereniging OBK heeft Erthepe vanwege het gevaar van verdere verspeiding van het coronavirus besloten de filmavond op 17 maart en de tentoonstelling op 21 en 22 maart tot nader order uit te stellen.  

Dit jaar bestaat muziekvereniging ‘Oefening Baart Kunst’ honderd jaar. De voorbereidingen om dat te herdenken en vieren zijn in volle gang. Ook Heemkundekring Erthepe levert daaraan zijn bijdrage. Op dinsdagavond 17 maart met een filmavond over OBK en op 21 en 22 maart met een tentoonstelling over de honderdjarige muziekvereniging.

Filmavond 17 maart

De filmavond op 17 maart a.s. wordt gehouden in Ter Aa en begint om 20.00 uur. Het oudste filmmateriaal waarover Erthepe beschikt, dateert van 1963. In dat jaar leverde OBK een bijdrage aan het openluchtspel ‘Hanneke’ waar veel Erpenaren bij betrokken waren. De meest recente beelden zijn onlangs gemaakt tijdens een interview met vier oud-voorzitters van de muziekvereniging OBK. Verder staan op het programma: een interview van Will Barten met oud-secretaris Johan Fransen, een concours uit 1977-1978, de opening van Ter Aa in 1983, een generale repetitie in 1991, een interview met oud-secretaris Antoon Strijbosch en tot slot beelden ui 2019, bestaande uit opnames bij Jan Linders, van het jubilarissenconcert en de slagwerkgroep van OBK.

Tentoonstelling

In het weekend van 21 en 22 maart organiseert Erthepe in Sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa in overleg met OBK een tentoonstelling over de honderdjarige OBK en zijn voorgangers. Die tentoonstelling is gratis te bezoeken. Op zaterdag geopend van 14.00-18.00 uur en op zondag van 11.00-18.00 uur. Op zondagmiddag wordt in dezelfde ruimte door muziekvereniging OBK een jubileumconcert gegeven

 Concert kiosk Hertog Janplein ca. 1980

 De harmonie en slagwerkgroep van muziekvereniging OBK geven een concert bij de kiosk op het Hertog Janplein, ca. 1980. De kiosk is bij een reconstructie van het Hertog Janplein in het begin van deze eeuw ‘verbannen’ naar het kerkhof. Foto: Collectie Erthepe.

 

 

Tags:

Filmavond Carnaval 18 februari 2020

Dinsdagavond 18 februari 2020 a.s. is het weer zover. Ook dit jaar heeft de werkgroep Film van Heemkundekring Erthepe aan de hand van oude opnames een mooi filmprogramma in elkaar gezet. Meer dan twintig acts uit de pronkzittingen van de afgelopen jaren worden vertoond. Iedereen krijgt de kans nog een keer te genieten van de talenten die de Erpse pronkzittingen opluisteren. De filmavond in Ter Aa op dinsdagavond 18 februari begint om 20.00 uur. Leden van Erthepe hebben gratis toegang. Ook niet leden zijn van harte welkom. Ze betalen wel € 2,50 entree. Zij die ter plekke lid worden van Erthepe hebben gratis toegang.

We verwachten dat de carnavaleske optredens ook nu weer veel herinneringen op zullen roepen. Welke acts staan dit jaar op het filmprogramma?

Marco van Leuken, een authentieke Erpse tonprater

Marco van Leuken tonprater

‘Tussen zorgen en zwabberen’. Kraamzorg na de oorlog.

In het weekend van 15-16 februari organiseert Heemkundekring Erthepe een tentoonstelling over de kraamzorg. Op zaterdag 15 februari van 14.00-17.00 uur en op zondag 16 februari van 11.00-17.00 uur is de expositie in het Raadhuis te Erp (Hertog Janplein 9) gratis te bezoeken. Foto’s die Erpse kraamverzorgsters maakten, een paar oude kinderwagens en voorwerpen die bij de verzorging van kraamvrouwen en baby’s vroeger gebruikt werden, zijn er te zien. Eveneens interviews met Nelly Beekmans en Tonny van der Aa die voor hun trouwen in de jaren ’50 en ’60 als kraamverzorgster in de regio werkzaam waren.

In het begin van de twintigste eeuw was de zuigelingensterfte groot en overleden veel vrouwen aan kraamvrouwenkoorts. Ook in Erp, Keldonk en Boerdonk. De oorzaken daarvan waren de geringe hygiëne, het gebrek aan schoon water en het ontbreken van kennis bij de bakers, de ongeschoolde vrouwen die hielpen bij de bevalling en het verzorgen van pas geborenen. Voor artsen en het Wit Gele Kruis was dat de reden om al voor de Tweede Wereldoorlog cursussen op te zetten om de kraamzorg te verbeteren en te professionaliseren.

Nelly Beekmans en Tonny van der Aa weten dat nog goed. Ze gingen drie maanden ‘intern’ in Huize Bergen in Vught om opgeleid te worden tot leerling kraamverzorgster. Ook Tiny Timmers, Hanneke Bongers en Sjaan van Dijk volgden daar een best pittige stoomcursus. Pas na twaalf maanden praktijk onder leiding van een zuster van het kraamzorgcentrum in Veghel werd je ‘gediplomeerd’ kraamverzorgster. Het was best een zwaar beroep. Je moest als verzorgster niet alleen de moeder en de baby verzorgen, maar ook het huishouden draaiende houden. ‘Zorgen én zwabberen’. De meeste gezinnen hadden geen wasmachine. Huishoudens van meer dan tien kinderen waren in de regio geen uitzondering. Door de week waren de kraamverzorgsters van 8.00 tot 20.00 uur in de weer. Regelmatig werden ze ’s nachts opgeroepen voor een bevalling. Ze assisteerden dan de arts die de bevalling verrichtte.

Nelly Beekmans schat, dat ze tussen 1958 en 1966 bij ongeveer 1000 geboorten in de regio betrokken is geweest. Tot ze stopte als kraamverzorgster. In de jaren ’60 was het nog gebruikelijk dat vrouwen ontslag kregen, wanneer ze in het huwelijk traden. Vanaf dat moment werden ze geacht zich geheel te wijden aan de zorg voor het huishouden, hun echtgenoot en later de kinderen. Iets dat we ons vandaag de dag niet meer kunnen voorstellen!

Taak kraamverzorgster  Kraamzorgcentrum Veghel

Links: Een kraamverzorgster aan het werk, ca. 1948: zorg voor moeder en het huishouden.

Rechts: Zuster Van Uffelen (links), leidsterdocente van het Kraamzorgcentrum in Veghel met de arts Van Kuppevelt (midden) en een kraamverzorgster in 1956.

 

Tags:

Op zoek naar een origineel Erps cadeau?

 

De feestdagen breken weer aan. Veel Erpenaren van jong tot oud piekeren niet alleen over een grappig gedicht, maart ook over een geschenk dat ze hun dierbaren willen geven. Leuke cadeautips gezocht? Dan zit je bij Erthepe goed. De heemkundekring heeft enkele leuke en originele cadeautips voor jullie op een rijtje gezet.

Zoek je een boekje dat een glimlach op het gezicht zal toveren, dan kies je voor het spreukenboekje ‘Witte gij di òk?’ van de werkgroep Dialect. Daarin kunt u lezen, wat een ‘dreug Erps ding’ is. Misschien is het ‘Erps kwartet’ ook een goede keuze. Er zijn daarvan nog een beperkt aantal exemplaren beschikbaar. “Mag ik van de keuke de scholk”?

Meer serieus is het boek “Munsters. Van grofsmid tot kraanbouwer’ over het grootste industrieel bedrijf, dat Erp na de Tweede Wereldoorlog kende. Veel oudere Erpenaren hebben bij dat bedrijf in de praktijk een vak geleerd. Het boek bevat ook een dvd met tientallen digitale foto’s die niet in het boek zijn opgenomen.

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding verscheen eind augustus het boek ‘Terugblik ter herinnering’ met verhalen over Erp, Boerdonk en Keldonk in de Tweede Wereldoorlog. Een standaardwerk dat bij geen enkele inwoner die geïnteresseerd is in de oorlog, in de boekenkast mag ontbreken. 

Heemkundekring Erthepe heeft nog meer interessante boeken voor de liefhebber. We sommen ze even op: ‘Ruim zes decennia Sondag familiegeschiedenis’; ‘A. Meuwese. Erp. Gemeente en parochie’(over de geschiedenis van Erp); ‘Van Keeldonck tot Keldonk, 1912-1987’; ‘Trees van Geffen, Erp. Kleine bedrijfjes, grote gezinnen, veel verhalen’; ‘50 jaar Mariaschool’ (geschiedenis van het lager onderwijs in Erp); ‘A. van den Boom, Erp van toen in woord en beeld’, ‘Het Kraanmeer’, ’50 jaar actief’(over de geschiedenis van de KBO Erp-Keldonk-Boerdonk) en nog diverse kleinere uitgaven, zoals een Erpse verjaardagskalender (met bijzondere gebouwen in de voormalige gemeente Erp).

Voor de kinderen die later graag brandweerman of -vrouw willen worden, heeft Erthepe mooie puzzels van de Erpse brandweer in actie (een in klein en een in groot formaat). Een plaat om een (papieren) brandweerauto te maken of een als ganzenbord te spelen brandweerspel krijg je er gratis bij, zolang de voorraad strekt!

Kortom: er is altijd wel een leuk echt Erps cadeau bij de heemkundekring te vinden. U kunt tijdens de openingstijden van Erthepe vrijblijvend komen kijken in het Raadhuis aan het Hertog Janplein.


De geschenkentafel van Heemkundekring Erthepe in het Raadhuis

 

Tags:

Een nieuwe bestemming voor oude foto’s en films?

Regelmatig verdwijnen er bij het opruimen van een woning foto’s in de papiercontainer en films bij het chemisch afval. Heel jammer, want oude foto’s en films geven vaak een mooi beeld van een voorbije tijd. Vooral foto’s en films waarop een of andere activiteit of evenement te zien is. Wist u dat de Heemkundekring Erthepe nog steeds naarstig op zoek is naar oude foto’s en films?

Oude foto’s en films horen tot het erfgoed van onze voorouders. Daarom vindt Erthepe het heel belangrijk dat ze in de toekomst in Erp voor de inwoners van Erp, Keldonk en Boerdonk beschikbaar blijven en niet naar elders verdwijnen. De werkgroep heeft de afgelopen jaren al duizenden foto’s gescand en in de collectie van Erthepe opgenomen. Veel films van evenementen zijn gedigitaliseerd en voor de toekomst in de collectie van Erthepe bewaard. ‘Petje af’ voor het vele vrijwilligerswerk dat leden van de foto- en filmwerkgroep al jarenlang elke week belangeloos verrichten. Voor de mensen in Boerdonk, Erp en Keldonk.

Gaat u opruimen en komt u oude foto’s en films tegen, denk dan aan Heemkundekring Erthepe. Wilt u de foto’s en films zelf behouden? Geen probleem! We scannen dan de foto’s en geven ze u terug. Films van bijzondere (dorps)gebeurtenissen digitaliseren we en gaan ook retour. Elke maandag- en donderdagavond, dinsdag- en woensdagmiddag kunt u met uw foto’s en daarbij horende verhalen in het Raadhuis van Erp terecht. Daar is nostalgie geen eenmalige gebeurtenis, maar wekelijks te beleven. U kunt daar vrijblijvend binnenlopen.

 Een nostalgisch plaatje. De timmerwinkel van Janus van Lith te Keldonk, ca 1930. Janus legde zich toe op de vervaardiging van hoge en lage karren, vrijwel de enige vervoermiddelen destijds in de landbouw. Het maken van karrewielen vereiste veel vakmanschap. De werkplaats, annex houtzagerij en houthandel, van Janus stond langs de Antoniusstraat in Keldonk ter hoogte van de plaats waar later de gezusters Van Lith een kruidenierswinkel hadden. De hoogkar die op deze foto het middelpunt vormt, was in die tijd ook het vervoersmiddel, waarmee men op familiebezoek en naar de kerk ging. De hoogkar was meestal groen geschilderd met fel rode wielen.

Tags:

Een nieuwe lokale omroep in Erp?

Het kan de inwoners van Erp, Boerdonk en Keldonk niet ontgaan zijn dat er sinds een jaar of twee bij activiteiten en evenementen in hun dorpen regelmatig pers aanwezig is en gefilmd wordt. Dat er filmers en interviewers rondlopen met een oranje-zwart shirt of vest met op de rug het logo van ELO. Dat zijn leden van de werkgroep film van Heemkundekring Erthepe. De werkgroep heeft op dit moment een eigen website (elo.erthepe.nl) waarop ondertussen meer dan 150 korte filmpjes staan. Springen ze onbedoeld in het gat dat Omroep Meierij achterlaat? De omroep die vooral op Schijndel en Sint-Oedenrode gericht lijkt te zijn?

De filmers van ELO timmeren flink aan de weg. Alleen al in de afgelopen twee maanden zijn er 25 (!) filmpjes op de site geplaatst. Een prestatie van formaat! De filmpjes laten zien wat er in Erp de afgelopen maanden te doen was en binnenkort nog staat te gebeuren. Je treft er een prachtige introductie aan van het familietoneelstuk ‘Sneeuwwitje en de 7 maffe maffioso’ dat toneelvereniging Iets Anders opvoert. Een verslag van de Eerste Keldonkse kampioenschappen driebanden, van de vorderingen van de reconstructie van de N616 en nog veel meer. De filmpjes zijn een mooie aanvulling op de berichten en artikelen op de Erpse Krant. De filmwerkgroep legt tegelijkertijd ook gebeurtenissen in Erp, Boerdonk en Keldonk voor toekomstige generaties vast. Vandaar dat Erthepe flink investeert in ELO.

Een promotiefilmpje dat ELO kort geleden op het net plaatste, laat zien, hoe gevarieerd het aanbod van de ‘Erpse lokale omroep’ is. Zie: elo.erthepe.nl/bedrijvigheid/uw-actieve-lokale-omroep. ELO wil er zijn voor de hele voormalige gemeente Erp. Voor alle verenigingen en activiteiten. De dorpen Erp, Boerdonk en Keldonk hebben, ook al zijn ze na twee gemeentelijke fusies uiteindelijk onderdeel geworden van Meierijstad, nog veel gemeenschappelijk. Als gevolg van een gezamenlijke geschiedenis van honderden jaren. En samen staan ze sterker binnen de nieuwe gemeente Meierijstad.

De filmers van ELO nodigen iedereen uit bij hen te melden, als u in uw dorp iets organiseert of aandacht wilt vragen voor een speciale gebeurtenis. U kunt dat doen via elo@erthepe.nl of even binnenlopen in het Raadhuis in Erp. De werkgroep staat te popelen om uw activiteiten vast te leggen!

Sneeuwwitje en de 7 Maffiosi                                            Herdenking 75 jaar bevrijding Boerdonk

Sneeuwwitje en de 7 Maffiosi                                                                                  

Tags:

Wandelen of fietsen langs ‘plaatsen van herinnering’ aan WO2 op 29 september

Op 24 september 1944 werd Erthepe officieel bevrijd. Maar de oorlog was toen nog niet voorbij. De meeste dodelijke slachtoffers onder de inwoners van de gemeente Erp vielen daarna! In Keldonk werden 5 burgers gedood door Duitse vergeldingswapens (V1 en V2). In Erp verloren daags na de bevrijding twee inwoners het leven bij een mijnontploffing. De burgemeester van Erp, Herman Verheijen kwam in maart 1945 in concentratiekamp Buchenwald om door ontberingen. Allemaal gebeurtenissen die zijn opgenomen in de wandel- en fietsroutes die Heemkundekring Erthepe samen met de stichting Cornelius van Boerdonk heeft opgezet. Op zondag 29 september a.s. kunt u tussen 10.00 en 17.00 uur op drie plaatsen terecht om die routes gratis op te halen en te volgen: het Raadhuis in Erp, Den Hazenpot in Boerdonk en molen De Hoop in Keldonk.

Het bijzondere aan de routes langs plaatsen van herinnering aan WO2 is, dat ze ook via een app op een mobiel te volgen zijn. Daar staat een uitgebreidere beschrijving dan op de papieren routes en zijn enkele beelden toegevoegd. In elk kerkdorp zijn ook (lokale) sporen uit de oorlog te zien. Voorwerpen en documenten die Erthepe in de loop der tijd ontvangen heeft of in bruikleen heeft gekregen. In het Raadhuis in Erp liggen documenten van en over Hermanus Verheijen, in Simeonshof staat een vitrinekast in de aankomsthal. In Boerdonk zijn voorwerpen tentoongesteld in een vitrine in de bibliotheek en in Keldonk in molen De Hoop. Misschien hebt u zelf nog documenten of voorwerpen uit WO2 die u aan de heemkundekring wilt schenken of in bruikleen wilt geven. Neem dan contact op met secretariaat@erthepe.nl.

helm MKII                      Brodie helm MKII

In molen De Hoop ligt de doorboorde Brodie helm MKII, zeer waarschijnlijk afkomstig van een op 23-9-1944 in het Hool gesneuvelde Brit. 

Boek 'Terugblik ter herinnering' besteld én betaald?

Hebt u het boek 'Terugblik ter herinnering'  met verhalen van Antoon Verbakel bij voorinschrijving besteld en via de bank betaald? Kom dan het boek tijdens de openingstijden van het Raadhuis in Erp ophalen! Het boek ligt op naam voor u klaar.

Het Raadhuis is open op maandagavond en donderdagavond van 20.00-22.00 uur en op dinsdagmiddag van 14.00-16.00 uur.

 

Mocht u onverhoopt niet in staat zijn het boek op te halen, neem dan contact op met secretariaat@erthepe.nl.

Wilt u het boek nog kopen? Wacht dan niet te lang, want er zijn nog een beperkt aantal exemplaren beschikbaar.

Tags:

Pagina's

Abonneren op Heemkundekring Erthepe RSS