Wandelen of fietsen langs ‘plaatsen van herinnering’ aan WO2 op 29 september

Op 24 september 1944 werd Erthepe officieel bevrijd. Maar de oorlog was toen nog niet voorbij. De meeste dodelijke slachtoffers onder de inwoners van de gemeente Erp vielen daarna! In Keldonk werden 5 burgers gedood door Duitse vergeldingswapens (V1 en V2). In Erp verloren daags na de bevrijding twee inwoners het leven bij een mijnontploffing. De burgemeester van Erp, Herman Verheijen kwam in maart 1945 in concentratiekamp Buchenwald om door ontberingen. Allemaal gebeurtenissen die zijn opgenomen in de wandel- en fietsroutes die Heemkundekring Erthepe samen met de stichting Cornelius van Boerdonk heeft opgezet. Op zondag 29 september a.s. kunt u tussen 10.00 en 17.00 uur op drie plaatsen terecht om die routes gratis op te halen en te volgen: het Raadhuis in Erp, Den Hazenpot in Boerdonk en molen De Hoop in Keldonk.

Het bijzondere aan de routes langs plaatsen van herinnering aan WO2 is, dat ze ook via een app op een mobiel te volgen zijn. Daar staat een uitgebreidere beschrijving dan op de papieren routes en zijn enkele beelden toegevoegd. In elk kerkdorp zijn ook (lokale) sporen uit de oorlog te zien. Voorwerpen en documenten die Erthepe in de loop der tijd ontvangen heeft of in bruikleen heeft gekregen. In het Raadhuis in Erp liggen documenten van en over Hermanus Verheijen, in Simeonshof staat een vitrinekast in de aankomsthal. In Boerdonk zijn voorwerpen tentoongesteld in een vitrine in de bibliotheek en in Keldonk in molen De Hoop. Misschien hebt u zelf nog documenten of voorwerpen uit WO2 die u aan de heemkundekring wilt schenken of in bruikleen wilt geven. Neem dan contact op met secretariaat@erthepe.nl.

helm MKII                      Brodie helm MKII

In molen De Hoop ligt de doorboorde Brodie helm MKII, zeer waarschijnlijk afkomstig van een op 23-9-1944 in het Hool gesneuvelde Brit. 

Boek 'Terugblik ter herinnering' besteld én betaald?

Hebt u het boek 'Terugblik ter herinnering'  met verhalen van Antoon Verbakel bij voorinschrijving besteld en via de bank betaald? Kom dan het boek tijdens de openingstijden van het Raadhuis in Erp ophalen! Het boek ligt op naam voor u klaar.

Het Raadhuis is open op maandagavond en donderdagavond van 20.00-22.00 uur en op dinsdagmiddag van 14.00-16.00 uur.

 

Mocht u onverhoopt niet in staat zijn het boek op te halen, neem dan contact op met secretariaat@erthepe.nl.

Wilt u het boek nog kopen? Wacht dan niet te lang, want er zijn nog een beperkt aantal exemplaren beschikbaar.

Tags:

Speelfilms over het lokale verzet tijdens WO2

Eind september is het 75 jaar geleden dat Erp bevrijd werd van de Duitse bezetting. Voor Heemkundekring Erthepe de aanleiding om Antoon Kerkhof, bekend van de film ‘Teenbeat’, te vragen twee speelfilms die hij eerder produceerde, opnieuw in Sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa in Erp te vertonen. Films die niet alleen een nauwkeurig beeld geven van de jaren ’40, maar na ruim 30 jaar een prachtig historisch document zijn geworden. Antoon kreeg bij het maken van zijn films nuttige adviezen van voormalige verzetsmensen uit Erp, onder wie Harrie Otten en Wilbert (Wip) Kerkhof. De locaties in de regio waar de films werden opgenomen, zijn in de loop de jaren veranderd. De Erpenaren die in de films acteerden, zijn nu of vele jaren ouder, of helaas niet meer onder ons. De kaartverkoop voor de films is op 1 september gestart.

Op 24 september wordt de film ‘Strijders achter het front’ uit 1982 vertoond. Een toegangskaart voor die film kost 5 euro. Op 8 oktober de film ‘Gevaar als beloning’ uit 1990. Ook dan is de entree 5 euro. Kaarten zijn op drie locaties in Erp te koop: AH Kanters in de Cruijgenstraat, het Raadhuis van Erp (heemkamer Erthepe) en in Sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa (Den Uil 1A).

 De film ‘Strijders achter het front’ die op 24 september vertoond wordt, speelt zich af in Zuid-Nederland tijdens het laatste oorlogsjaar en gaat over het kleine verzet van gewone mensen tegen de Duitse bezetter. Over mensen die meestal toevallig in het verzet terecht kwamen met alle risico’s van dien. Piet Spanjers staat in zijn woonplaats niet bekend als een verzetsheld. Hij is wel zeer anti-Duits. Op aandrang van de ondergrondse verleent hij voor een paar weken onderdak aan drie gestrande Britse piloten op zijn boerderij. Al snel loeren er voor Piet Spanjers allerlei gevaren. Een van die gevaren is verraad. Hoe langer het verblijf van de onderduikers duurt, hoe meer de spanningen in gezin Spanjers toenemen. Angstig wacht iedereen op het einde van de Duitse overheersing. Zullen de geallieerden voor Spanjers nog op tijd komen?

 De film ‘Gevaar als beloning’ die op 8 oktober vertoond wordt, vertelt het verhaal van Frans van Alphen die zich tijdens de oorlog onttrekt aan tewerkstelling in Nazi-Duitsland. Hij duikt onder in het gezin van smid Willem Joosten, zijn dochter Riet en haar man Johan Dijkhof. Min of meer toevallig komt Frans van Alphen in aanraking met het ondergrondse verzet. Hij gaat hulp bieden aan neergestorte piloten en zoekt adressen om onderduikers onder te brengen. Om verzekerd te zijn van voldoende voedselbonnen voor de onderduikers ziet hij zich genoodzaakt om met zijn kameraden van het verzet een distributiekantoor te overvallen. Deze daad blijft niet zonder gevolgen….

 

 

Scene uit ‘Strijders achter het front’

Tags:

Terugblik ter herinnering: multimediaal project

De publicatie ‘Terugblik ter herinnering’ bleek de spin-off voor tal van nieuwe activiteiten van Erthepe. Op basis van het boek zijn drie wandel- en fietsroutes uitgezet langs plaatsen in de kerkdorpen Erp, Boerdonk en Keldonk waar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Die routes zijn via de app izi.Travel te volgen of via drie fraai vormgegeven kaarten. Via de app heeft de ontdekkingsreis langs de plaatsen van herinnering meer belevingswaarde vanwege de daaraan toegevoegde foto’s en videofragmenten. De routes zijn op elk moment te volgen, maar in het weekend van 27 en 28 september a.s. besteden we er extra aandacht aan: in Erp (Raadhuis), Boerdonk (Den Hazenpot) en Keldonk (Molen De Hoop) zijn dan de startpunten. Daar zijn de routes gratis verkrijgbaar. Later volgt daarover meer informatie. Door het plaatsen van een vitrinekast in elk kerkdorp die gevuld gaat worden met lokale documenten en voorwerpen, hoopt Erthepe de lokale geschiedenis letterlijk nog meer zichtbaar te maken.

Om uop een snelle en eenvoudige manier toegang te geven tot de lokale kennis over de Tweede Wereldoorlog, heeft Erthepe een nieuwe website geopend, waarop veel gegevens over de periode 1939-1945 gebundeld zijn. Op de site www.erthepe.nl/wo2 staan de uitgebreide artikelen van Antoon Verbakel waarvan de publicatie ‘Terugblik ter herinnering’ een samenvatting is. Verder de bladerboeken ‘Tussen crisis en bevrijding’ die Erthepe eerder publiceerde en de wandel- en fietsroutes. Er is ook ruimte gereserveerd waarop u als (oud-)inwoner van Erp, Boerdonk of Keldonk uw eigen verhalen, documenten en foto’s kunt laten toevoegen.

De wandel- en fietsroutes zijn ook gemaakt voor leerlingen van de hoogste klassen van de basisscholen in de kerkdorpen van Erp. We hopen met de app en daarbij horende opdrachten voor leerlingen van groep 7/8 de geschiedenis van de periode 1939-1945 in hun eigen omgeving zichtbaar te maken. Met het doel de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog voor nieuwe generaties levend te houden.

Website www.erthepe.nl/wo2

Tags:

Na 75 jaar eindelijk een standaardwerk over WO2 in Erp, Boerdonk en Keldonk

Nooit eerder werd er een uitgebreid overzicht van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Erp, Boerdonk en Keldonk gepubliceerd. 75 jaar na de bevrijding is er eindelijk een standaardwerk. Antoon Verbakel, zelf ooggetuige, vertelt op een aangrijpende manier over de Duitse inval in mei 1940, de lotgevallen van de Erpse militairen, de invloed van de bezetting op het dagelijks leven, de luchtoorlog met de vele crashes in Erp, Boerdonk en Keldonk, de vreselijke gevolgen van de neergestorte V1-bom en V2-raket in Keldonk, het Erpse verzet en hoe Market Garden de bevrijding bracht. Het boek vertelt de verhalen van de generatie die erbij was. Het is vooral geschreven voor de nieuwe generatie die gisteren wil kennen om vandaag te begrijpen!

Op 30 augustus a.s.presenteert de 89-jarige Antoon Verbakel in gemeenschapshuis Ter Aa (Den Uil 1A, 5469 CG Erp) het boek dat hij samen met een projectgroep van Heemkundekring Erthepe en de Stichting Cornelius van Boerdonk heeft samengesteld. Het boek is een onderdeel van een multimediaal project van Heemkundekring Erthepe. De bijeenkomst in Ter Aa begint om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Cover boek 'Terugblik ter herinnering'

Tags:

Uniek cadeauboekje ‘Witte gìj di òk?’

De werkgroep Dialect van Erthepe heeft de afgelopen jaren meer dan 100 spreuken verzameld in het Erpse dialect. Ze laten zien, dat de Erpenaren vroeger rake en bloemrijke taal gebruikten! Hun vaak humoristische zegswijzen zijn nu gebundeld in een cadeauboekje met de titel: ‘Witte gìj di òk?’.

De productie van het boekje is volledig in handen van Erpenaren. Dat mag gerust uniek genoemd worden. Leden van de werkgroep Dialect bogen zich over de juiste uitspraak en schrijfwijze van de spreuken en maakten een voor iedereen begrijpelijke vertaling van de gezegden. Joop Schuurmans maakte een aantal grappige tekeningen voor het boekje. Guus Munsters van Gozi nam de vormgeving voor zijn rekening. Het resultaat is een fraai, echt Erps cadeauboekje!

Voor de helft van de prijs van een bos bloemen, kun je in het bezit komen van het boekje. Als cadeautje voor Moederdag, Vaderdag, een verjaardag of als attentie voor iemand die je wilt bedanken of zo maar in het zonnetje wilt zetten.

Het boekje kost € 7,95 en vanaf 10 mei is verkrijgbaar in het Raadhuis van Erp (Hertog Janplein 9, 5469BK Erp) op maandag- en donderdagavond van 20.00-22.00 uur. Ook op dinsdag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur.

dialect

Tags:

Expositie over jeugdverenigingen in Ter Aa

In het weekend van 11 en 12 mei organiseert Heemkundekring Erthepe een uitgebreide expositie over de geschiedenis van de jeugdverenigingen in Erp, Keldonk en Boerdonk in de vorige eeuw. De tentoonstelling bevat honderden foto’s en documenten van de vele jeugdorganisaties die de gemeente Erp vroeger rijk was. De expositie in  Ontmoetingscentrum Ter Aa is zaterdag 11 mei geopend van 13.00-17.00 uur en zondag 12 mei van 11.00-17.00 uur. Op zaterdag wordt de tentoonstelling opgeluisterd door optredens van de veteranensportclub van Gemert-Mariahout en op zondag van de KPJ uit Uden waarbij ook Erpenaren aangesloten zijn.

Meer dan 800 foto’s op de tentoonstelling laten zien wat er in de tweede helft van de vorige eeuw voor de jeugd in Erp, Keldonk en Boerdonk werd georganiseerd: kampen, sportdagen, culturele actviteiten en wekelijkse clubbijeenkomsten. Deels om in een tijd dat er nog weinig vertier was de jeugd bezig te houden, deels om ze vaardigheden aan te leren die hen later van pas konden komen. Wie kent ze nog: Avant garde en Jong Nederland, het Katholiek Meisjesgilde, de RKJB en later de KPJ en de aspiranten, maar ook de Bosbeertjes en het Berenhol? Vrijwel iedereen die vroeger of als lid, of in de leiding van een jeugdvereniging actief was, zal zichzelf tegenkomen op een van de foto’s. Bijzonder is ook, dat zondagmiddag 12 mei  tussen 16.00-17.00 uur de foto’s die op de tentoonstelling hangen, voor een schappelijke prijs te koop zijn! Wie het eerst komt, die het eerst maalt….

Maar er gebeurt veel meer. Op zaterdagmiddag zullen veteranen van Gemert-Mariahout en op zondagmiddag die van de KPJ uit Uden onder leiding van Nico Rovers laten zien tot welke sportieve prestaties ze ondanks hun hoge leeftijd nog in staat zijn. De mannen bij de veteranen zijn gemiddeld 75 jaar en de deelnemende vrouwen gemiddeld 78 jaar! De deelnemers aan de veteranensportclubs uit Gemert-Mariahout en Uden zullen vrije oefeningen voor dames, heren en gemengd laten zien en een aantal volksdansen. Het wordt een historische demonstratie, want de veteranensportclub Uden treedt waarschijnlijk voor de laatste keer op! De club heeft onlangs vanwege de hoge leeftijd van de leden besloten te gaan stoppen met haar activiteiten!

KPJ veteranen

Een beeld van de opening van een veteranensportdag van de KPJ.

Als afsluiting van het thema jeugdverenigingen organiseert Heemkundekring Erthepe samen met Ter Aa op 17 mei a.s. een reünie voor iedereen die vroeger bij een van de jeugdorganisaties van Erp, Keldonk en Boerdonk betrokken was, of als lid, of als begeleider/begeleidster. Op die avond zijn El Cid en Disco Rockin Dynamite van de partij. Zij laten voor de veertig-, vijftig en zestigplussers oude tijden herleven! Natuurlijk zijn andere belangstellenden ook van harte welkom. Toegangskaarten voor de reünie op 17 mei a.s. in Ter Aa zijn nog te koop op de volgende adressen: het Raadhuis van Erp, Ontmoetingscentrum Ter Aa, Albert Heijn Erp, Den Hazenpot te Boerdonk en ’t Span te Keldonk. De toegangsprijs is € 5, -.

Tags:

Filmavond jeugdverenigingen Erp, Keldonk en Boerdonk

Dinsdagavond 30 april organiseert Heemkundekring Erthepe een filmavond in Ter Aa over de talrijke jeugdverenigingen die Erp, Keldonk en Boerdonk vroeger rijk waren. De avond begint om 20.00 uur. Aan de hand van interviews en oude beelden laat de filmwerkgroep zien, hoe de Erpse jeugd in de vorige eeuw in allerlei jongerenorganisaties zijn vertier vond en voorbereid werd op de samenleving. Tijdens de filmavond zijn ook al kaarten te koop voor een reünie op 17 mei a.s.

De filmwerkgroep van Erthepe heeft de afgelopen maanden veel personen geïnterviewd die zelf betrokken waren bij een van de vele jeugdorganisaties die Erp, Keldonk en Boerdonk vroeger telde. Of als lid of als begeleider/begeleidster. Veel dertigplussers zullen die organisaties nog wel kennen. We noemen er enkele in willekeurige volgorde: de Jonge Garde, het Katholiek Meisjesgilde, de Rooms-Katholieke Jonge Boeren, de Katholieke Plattelands Jongeren en Jong Nederland. Ook het Jeugd- en Jongeren Centrum, vroeger Berenhol geheten, dat vanaf de jaren ’70 veel voor de jeugd tot 16 jaar organiseerde. Vrijwel elke inwoner in Erp, Keldonk en Boerdonk was vroeger bij een van de bovengenoemde organisaties betrokken en heeft er ongetwijfeld van alles meegemaakt: van sportdagen, culturele avonden tot vakantiekampen. De filmwerkgroep heeft ook diverse oude beelden van de activiteiten van de Erpse jeugdverenigingen gevonden die een indruk geven van de jeugdorganisaties in de vorige eeuw.

Tijdens de filmavond van 30 april a.s. in Ter Aa kunt u  veel herinneringen ophalen. De avond begint om 20.00 uur. Leden van Erthepe hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 2.50 entree en steunen daarmee de activiteiten van Erthepe.

Als afsluiting van het thema jeugdverenigingen organiseert Heemkundekring Erthepe samen met Ter Aa op 17 mei a.s. een reünie voor iedereen die vroeger bij een van de jeugdorganisaties van Erp, Keldonk en Boerdonk betrokken was, of als lid, of als begeleider/begeleidster. Op die avond zijn El Cid en Disco Rockin Dynamite van de partij. Zij laten voor de veertig-, vijftig en zestigplussers oude tijden herleven! Kaarten voor de reünie op 17 mei a.s. in Ter Aa zijn vanaf heden te koop op de volgende adressen: het Raadhuis van Erp, OntmoetingscentrumTer Aa, Albert Heijn Erp, Den Hazenpot te Boerdonk en ’t Span te Keldonk. De toegangsprijs is € 5, -.

KPJ

KPJ aspiranten ca. 1996

Tags:

Van standsorganisaties tot festivalland

Jeugd- en jongerenwerk vroeger in Erp, Keldonk en Boerdonk

Wie herinnert zich nog de Rooms-Katholieke Jonge Boerenstand (RKJB), De Jonge Garde en het Katholiek Meisjesgilde (KMG)? Misschien was u er zelf wel lid van of hielp u mee alsleider of leidster in het jongerenwerk. Over dit onderwerp waar vrijwel iedereen in Erp, Keldonk of Boerdonk op een of andere manier bij betrokken was, geeft Antoon van der Steen op 23 april a.s. om 20.00 uur een presentatie in Ontmoetingscentrum Ter Aa in Erp. Het is de eerste activiteit in het seizoen 2018-2019 van Heemkundekring Erthepe rondom het thema jeugd- en jongerenwerk vroeger.

Antoon van der Steen kent het jongerenwerk van binnenuit. Hij was zelf jarenlang betrokken en actief bij de KPJ, de Katholieke Plattelandsjongeren, in de regio. In zijn presentatie komen veel organisaties aan bod die de jongeren vroeger, de veertigplussers van nu, mede gevormd hebben. Tot ver na de oorlog had de kerk een grote invloed op de jeugdverenigingen en waren de organisaties nog geordend naar de traditionele standen. Een ‘burgerjongen’ paste niet bij de Jonge Boerenstand en KPJ. Dat veranderde vanaf de jaren zestig. Dan komt er een nieuwe jeugdcultuur op die breekt met tradities. Jongerensozen ontstaan. Vele onder u hebben ongetwijfeld mooie momenten beleefd in De Pul in Uden, bij Plock in Volkel of het Karrewiel en Eagle in Veghel. Antoon van der Steen zal in zijn presentatie de veranderingen schetsen die de jeugdverenigingen na de oorlog doormaakten. Van besloten verenigingen met trouwe leden tot de festivalisering in onze tijd. Een ontwikkeling waarbij ook Erpse jongeren nauw betrokken waren. We hoeven daarvoor alleen maar te wijzen op het 7Th Sunday Festival, een van de grootste en bekendste festivals in Noord-Brabant!

De presentatie van Antoon van der Steen op 23 april a.s. wordt gehouden in Ter Aa (Den Uil 1a, 5469 CG Erp) en begint om 20.00 uur. Leden van Erthepe hebben gratis toegang. Niet leden betalen € 2,50 entree en steunen daarmee de activiteiten van Heemkundekring Erthepe.

KPJ Keldonk

Optreden van de Katholieke Plattelands Jongeren uit Keldonk

Hoogtepunten uit 11 jaar pronkzittingen

Om het 55-jarig bestaan van ‘De Uilen van Empeldonk’ luister bij te zetten organiseerde  Erthepe in november jl. al een tentoonstelling en een filmavond waarin veel Uilen en Uilinnen vertelden over het Erpse carnaval vroeger. Tijdens de filmavond van 26 februari a.s. komen alle hoogtepunten uit de pronkzittingen van de afgelopen 11 jaar in beeld. De filmavond begint om 20.00 uur in Sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa in Erp.

In 2018 schonken De Uilen van Empeldonk hun hele archief aan Erthepe. Daarbij bevond zich veel filmmateriaal. Het zou de werkgroep Film van Erthepe heel wat uren gaan kosten om daaruit de beelden van de Empeldonkse pronkzittingen van de afgelopen elf jaar te selecteren. Gelukkig kregen zij daarbij de hulp van Wiljan van Lankvelt die samen met Jan Welte, veel opnames maakte van de Erpse zittingen. Ook Jan Sleegers, die jarenlang de commissie pronkzitting van De Uilen van Empeldonk leidde en ‘mister pronkzitting’ Antoon Kerkhof werden er bij betrokken. Wiljan monteerde de beeldfragmenten tot een flitsende film. Iedereen die de film Teenbeat gezien heeft, weet dat Wiljan garant staat voor kwaliteit.

Meer dan 45 acts passeren tijdens de filmavond de revue. Allemaal met artiesten van eigen bodem! Een greep uit de fragmenten die aan bod komen: De Uilen, Les Grisettes 1-2-3, Goed te nassen, Inpakken en wegwezen, En nauw dweilen wij, Hullie, Effe doen, Leo Beekmans, Sjoeter and the Buildings, Erp late night, WOW, 3 x Niks, Boering All stars, Souplesse, Peerke en de familieman, Marco van Leuken, Paul van Antwerpen, Vet en Koel, Zult, De Toppers, Erp 6, De Biemeeskes, de Fluffers, Luc van Moorsel, De Durdauwers, Kristel van Duynhoven, Anelieke Merkx, Rob Verschuren, Important, Jolanda en Aike, Lijflied van Guus, Dè was wa, Repop, Dennis van der Steen, Ginne Knauf, Skerrup, Jan Fransen, Ziggy en Jolanda, Raad van Elf, Les Garcons de L’Ariège, Lonneke en Peter, ABBA medley en Dansgarde 6.

Kortom een filmavond die iedereen die het Erpse carnaval een warm hart toedraagt, niet mag missen! Non stop amusement van hoog niveau. De avond begint om 20.00 uur in Ter Aa.

Tags:

Pagina's

Abonneren op Heemkundekring Erthepe RSS