Spraakmakende tentoonstelling over de Erpse middenstand

Op zaterdag 6 mei is het zover. Na een maandenlange voorbereiding staat in het Raadhuis van Erp de historie van de middenstand van Erp, Keldonk en Boerdonk centraal. Vooral in het eerste weekend van de tentoonstelling wordt er flink uitgepakt en zal het in en om het Raadhuis, het hart van Erp, een drukte van belang zijn.  

Tijdens de lezing van Jan van Dijk op 4 april en de filmavond op 25 april jl. maakten al veel belangstellenden kennis met enkele facetten van de geschiedenis van de Erpse middenstand in de 20ste eeuw. Bij de tentoonstelling valt nog meer te zien. Veel foto’s en voorwerpen die de werkgroep verzamelde. In het eerste weekend van mei staat het binnenplein bij het Raadhuis vol met kramen die een beeld geven van de middenstand in de vorige eeuw. We zien de winkel van Van de Goor, lopen langs de smederij van Hendriks, een winkel met huishoudelijke artikelen, een kleermakerij, een kruidenierswinkel en nog veel meer. We zien allerlei voorwerpen en producten die in ‘oma’s tijd’ verkocht werden. En zoals in een Brabants dorp hoort, zal ook een café met terras niet ontbreken.

De tentoonstelling over de historie van de Erpse middenstand is voor jong en oud een mooie gelegenheid om terug te kijken naar hoe het in de 20ste eeuw was. Niet omdat het toen allemaal beter was, maar om je bewust te worden van de grote veranderingen die zich de afgelopen eeuw in het dagelijks leven hebben voltrokken. Ook in Erp, Keldonk en Boerdonk.

De tentoonstelling is op zaterdag 6 en13 mei geopend van 13.00-17.00 uur; op zondag 7 en 14 mei van 11.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Op Moederdag 14 mei biedt Erthepe elke moeder die de tentoonstelling bezoekt, een gratis consumptie aan.

 

Winkels Kerkstraat-Hezelstraat

In de Kerkstraat waren vroeger veel winkels. Op deze foto uit ca. 1955 van rechts naar links: de elektrowinkel van Smulders, de snoep- en ijswinkel van Jan Opheij en slagerij Antoon van Doren. Even verder richting de Hezelstraat:  drogisterij Van Uden en zuivelhandel Miove (‘Melk is onmisbaar voor elk’). 

Foto: