Over missiepaters en missiezusters

Op maandagavond 27 maart organiseert de filmwerkgroep van Heemkundekring Erthepe opnieuw een filmavond voor leden en belangstellenden in Sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa. De avond begint om 20.00 uur. Dit keer staan enkele Erpse religieuzen centraal. Zusters en een pater die naar de missie vertrokken, niet alleen om het christelijk geloof te verkondigen, maar ook om de bevolking in een ontwikkelingsland te helpen. Op You Tube staat een link naar een kort filmpje met een aankondiging van de filmavond.

Voor de pauze laat de werkgroep beelden zien van de paters van de H. Geest in Gemert (de ‘spiritijnen’) die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Gemert terecht kwamen en daar tot 2010 verbleven. In het laatstgenoemde jaar verhuisde de communiteit naar Gennep. De Erpse pater Piet Delisse was, na een jarenlang verblijf als missionaris in de Centraal Afrikaanse Republiek, de laatste overste van de paters in het kasteel van Gemert.

Vervolgens wordt een interview vertoond dat gehouden werd met zuster Antonia Pepers uit Keldonk. Zij trad in 1953 in bij de missiezusters van de H. Geest, de vrouwelijke tegenhanger van de paters van de H. Geest. Deze zustercongregatie had in 1947 in Keldonk het klooster St. Joannes overgenomen van de Duitse nonnen van het Kostbaar Bloed en bleef daar tot 1976. Toen werd door de daling van het aantal roepingen het klooster te groot en verhuisden de zusters van de H. Geest naar Helmond.

Tot slot laat de filmwerkgroep beelden zien die ze maakte rondom de opening van de kloostertuin in Boerdonk in 2015. Een tuin die is ingericht ter herinnering aan de Missiezusters Franciscanessen van de H. Antonius van Padua. Deze congregatie is in 1913 gesticht door de Boerdonkse pastoor Van Schijndel. Boerdonkenaren die de missiezusters nog hebben meegemaakt in hun dorp, vertellen over hun ervaringen met de zusters. De avond wordt afgesloten met een samenvatting van de opening van de kloostertuin achter Den Hazenpot in oktober 2015.

De filmavond in Ter Aa (Den Uil 1A te Erp) op maandag 27 maart begint om 20.00 uur. Leden van Erthepe hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 2,50 entree.

Foto: